Sophie van de Pol (27/08/1991, Arnhem, Nederland) volgde de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht, die zij in 2014 afrondde.

Tijdens haar opleiding richtte ze zich met name op schrijven en spelregie voor camera. Ze schreef en regisseerde in 2012 de korte film Roest (nominaties beste acteur/beste debuut Film by the Sea, beste debuut Eindhovens Film Festival) en studeerde in 2014 af met de eindexamenfilm Voor je de grond raakt (selecties Odense Film Festival, Studentencompetitie NFF, Interfilm Berlijn).

In 2018 is haar nieuwste film Fucking Cola (IJswater Films) op het Nederlands Film Festival in première gegaan (Beste Nederlandse Korte Film Competitie Cinekid, Winnaar Audience Award/Best Euregion Award op het SHIFT Filmfestival Maastricht, Winnaar Beste Film Award/Special Mention Camera tijdens de VERS Awards, Winnaar Beste Korte Film op het Limburg Film Festival 2019).

Momenteel schrijft ze met steun van het Nederlands Filmfonds het scenario voor de nieuwe speelfilm Blaosmuziek (Pupkin Films & Elbe Stevens Films). Dit doet ze samen met Paul Jan Nelissen waarbij André van Duren de regie op zich zal nemen. Daarnaast schrijft ze samen met Lineke van den Boezem aan Karin (IJswater Films), een tv-film in het kader van DE STRAAT.

Buiten het maken en schrijven van films, is Sophie ook actief als docent camera-acteren en geeft basisworkshops filmmaken.


Foto door Anouk van Tiel