Sophie van de Pol (27/08/1991, Arnhem, Nederland) volgde de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht, die zij in 2014 afrondde.

Tijdens haar opleiding richtte ze zich met name op schrijven en spelregie voor camera. Ze schreef en regisseerde in 2012 de korte film Roest (nominaties beste acteur/beste debuut Film by the Sea, beste debuut Eindhovens Filmfestival) en studeerde in 2014 af met de eindexamenfilm Voor je de grond raakt (selecties Odense Filmfestival, Studentencompetitie NFF, ShortCutz Amsterdam, Interfilm Berlijn). De Toneelacademie heeft Voor je de grond raakt enthousiast erkend als haar afstudeerwerk; normaliter gebeurt dit met een toneelstuk in plaats van een film. De realisatie van deze eindexamenfilm werd mogelijk gemaakt door het Masterplan Filmtalent Limburg, een project dat talentvolle Limburgers de kans geeft een korte film te maken.

De afgelopen jaren deed zij veel ervaring op als regieassistent bij diverse films van o.a. Jan Matthys (Vele Hemels boven de zevende), Simone van Dusseldorp (Uilenbal) en Aaron Rookus (Een goed leven). Daarnaast maakte ze in 2016 de korte film Het Burn-Out Bos voor Festival Over het IJ. Op dit moment is ze bezig met de voorbereidingen voor haar nieuwe korte film Fucking Cola (IJswater Films) die begin 2018 zal worden gedraaid en schrijft ze met steun van het Nederlands Filmfonds het scenario voor de nieuwe speelfilm Blaosmuziek (Pupkin Films & Elbe Stevens Films). Dit doet ze samen met Paul Jan Nelissen waarbij André van Duren de regie op zich zal nemen.


Foto door Anouk van Tiel