Sophie (1991) volgde de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Ze schreef en regisseerde tijdens haar opleiding de korte film Roest (2012) en studeerde in 2014 af met de eindexamenfilm Voor je de grond raakt. Na haar afstuderen maakte ze vooral meters als regieassistent, waaronder op de films Uilenbal van Simone van Dusseldorp en Vele hemels boven de zevende van Jan Matthys. In 2018 ging haar filmdebuut Fucking Cola (IJswater Films) op het Nederlands Film Festival in première en heeft daarna een succesvol wereldwijd festivaltraject gehad.

Momenteel
Sophie schrijft haar eigen films zelf, al dan niet met een coscenarist. In 2022 komt haar nieuwe korte film Seks on the beach uit, die ze schrijft en regisseert. De productie door IJswater Films is begonnen.

Daarnaast schrijft Sophie ook voor andere regisseurs. Momenteel schrijft ze samen met Paul Jan Nelissen aan het scenario voor de speelfilm Blaosmuziek, te regisseren door André van Duren voor Pupkin Films / Elbe Stevens Films.

Download CV (PDF)
LinkedIn
IMDB

sophievandepol@hotmail.com
06-36222841

Sophie in 3 takes

1 .
Vanuit theaterachtergrond ambachtelijke blik op spelregie

Oorspronkelijk opgeleid als theaterregisseur ben ik in de filmwereld gerold met veel vlieguren spelregie. Deze ervaring gebruik ik om acteurs en hun karakters te laten excelleren.

2.
Maatschappelijke onderwerpen op een lichte en tragikomische manier

Het liefst maak ik kleine observerende drama’s waar volop herkenbare momenten in zitten. Familie is een heel dankbaar onderwerp. Geen hard gelach, maar zacht ongemakkelijk gegniffel.

3.
Drama in de regio

Van Limburg tot Zeeland tot de Achterhoek. Ook, misschien wel juist, buiten de Randstad vinden de meest universele verhalen plaats.

Prijzen & erkenning

Nederlands Film Festival
debuutcompetitie 2018 - fucking cola
Cinekid
Selectie beste korte fictie film 2018 - fucking cola
SHIFT Filmfestival Official Competition ’18
best euregion film & Audience Award 2018 - fucking cola
Film by the Sea ’12
nominatie beste acteur & beste debuut - roest
VERS Awards ’18
Beste Film 2018 & Special mention camera - fucking cola
Limburg Film Festival ’19
Beste Korte fictieFilm - fucking cola
Inclús Barcelona International Disability FilmFestival ’19
Beste Korte Fictiefilm - fucking cola

Lesgeven

Naast m’n eigen filmwerk geef ik graag kennis door en dus heb ik zelf lespakketten ontwikkeld waarbij kinderen en jongeren de basis leren van het scenarioschrijven.
Fucking Cola naspeel workshop
Nederlands Film Festival
Lukida Onderwijs
basisles scenarioschrijven/regie/spel op hetprimair onderwijs
Hoe maak je een film?
zelfontwikkeld lespakket middelbare school

Testimonials

"Altijd brengt Sophie enthousiasme, een geraffineerde visie en een professionele werkhouding mee. Het is knap dat zij zelfstandig/autonoom werkt, trouw is aan haar ideeën, maar ook luistert en open staat voor andermans mening. Dat maakt haar zo prettig in het groepsproces dat filmmaken bij uitstek is.”
Elbe Stevens - PRODUCENT
Samenwerken aan een nieuw project? Neem contact op via mail of bel direct